У Шапцу изграђена Порта будућности, коју је отворио Патријарх Иринеј

Духовност и култура у кризним временима представљају Архимедову тачка ослонца сваког покретачког подвига у свеколикој обнови и препороду човека као појединца, породице и друштва у целини. Полазећи од те чињенице, Црква у Епархији шабачкој, у складу са својом природом и историјским призвањем, извршила је у пролеће ове године генерално уређење и реконструкцију црквене порте, катедралног храма Епархије шабачке у Шапцу. Овом великом неимарском и задужбинарском подвигу приступило се са високом свешћу и опредељењем, да црквена порта, са храмом, као богослужбеним и литургијским центром, представља идентификациону одредницу сваког места и њен основни цивилизацијски идентитет. Кроз културне садржаје који су утемељени и реализовани у новом уређењу црквеног дворишта, снажно је наглашено и истакнуто начело да култура представља саму суштину природе цркве и њено призвање кроз мисионарски и просветитељски подвиг. То је у саме темеље Српске цркве уградио и поставио Свети Сава, први српски просветитељ и вечни министар српске културе и просвете.

Трагична времена новије југословенске и српске прошлости направила су кобни раскол између цркве и државе када је у питању заједнички напор у оном што је најважније, а то је културно и духовно просвећивање свих грађана државе. Срећом та време су прошла, тензије пале, и отварају се широке могућности за бројне видове сарадње на том важном пољу. Црква у шабачкој Епархији овим неимарским подвигом јасно је ставила до знања да жели да се отвори за све видове сарадње на добро свог народа и државе.

На самом почетку радова на уређењу порте, Епископ шабачки Лаврентије упутио је допис Градоначелнику Града Шапца Небојши Зеленовићу и понудио склапање заједничког Споразума, да се порта, са својим културним садржајима и црква са својим духовним и културним активностима, интегрише у остале културне институције града и да буде део плана и програма културних активности у Шапцу. Модерни културни садржаји у порти: Амфитеатар са летњом позорницом Шабачког позоришта, павиљон културе, породични павиљон, дечја играоница са летњом дечјом позоришном сценом, библиотека и читаоница, канцеларија Удружења за бригу и помоћ особама са аутизмом у Шапцу, меморијални споменички комплекс и друге сакралне, уметничке и културне знаменитости шабачке цркве и порте, тим споразумом постале би опште добро града и стајали би на услузи свим институцијама културе града, о чему би сачинили заједнички план, програм и календар коришћења.

У поменутом допису Епископ се оградио и нагласио да Црква нема никаквих амбиција за некакво лидерство, „поповање“, нити какве облике клерикализације града и друштвене заједнице. Напротив, истака је да Црква само жели да послужи своме народу у своме граду, и помогне изабраним народним представницима у органима власти и институцијама културе и просвете, у оном што је најважније: културној и духовној обнови нашег народа, која је почетак сваке друге обнове.

Поменути узвишени циљеви, истакнуто је у допису, били су главни покретачки мотив за генералну реконструкцију шабачке порте. Искрена и жарка жеља да порта постане врт духовности и културе града и околине. Истовремено, брижно осмишљеним пројектима, тежило се да шабачка порта постане најлепша порта у нашој земљи и православљу. Да помери границе и постане икона порте и цркве нових дана. Поменути садржаји у порти одражавају саму суштину и природу цркве, која је со свету и Логос који пребива у свету и преображава свет. То је црква будућности за којом чезне савремени човек жедан и жељан узвишених и трајних вредности.

Порта је завршена крајем месеца јула. Свечано отварање извршио је Патријарх српски Иринеј, 29. и 30. јула, приликом обележавања 50-годишњице владичантва Епископа Лаврентија. Том приликом, у честитци домаћину Владици Лаврентију, Патријарх је нагласио „да овакви подухвати и догађаји недостају нашем народу и представљају путоказ и пример свима у цркви“.

За протеклих месец дана шабачку цркву и порту посетило је толико народа колико раније у ппериоду за целу годину дана. Нарочито младих. Одржано је и мноштво културних манифестација, тематских изложби, промоција, духовних и књижевних вечери. Шабачко позориште на летњој позоришној сцени у амфитеатру порте приказаће 2. септембра позоришну представу Шекспировог Перикла, у режији Никите Миливојевића. Сви догађаји се рекламирају и промовишу на великом ЛЦД-у који је постављен на улазу у порту. Модерну дечју играоницу и породични павиљон свакодневно посећује на стотине деце и родитеља, од раног јутра до касне вечери.

На порталу монументалног Павиљона културе у порти, исписана је Творчева реч са почетка Библије: Нека буде Светлост. Ове речи су одабране за све будуће активности у овом скралном простору града културе, Шапца на Сави.

Информативна служба епархије шабачке